Novinari rade i dok zastupnici govore

Sindikat novinara Hrvatske ocjenjuje krajnje neprimjerenom izjavu predsjednika Hrvatskog sabora g. Luke Bebića da novinari rade samo tri minute dnevno, te logističku potporu u nipodaštavanju novinarske profesije koju su mu pružili potpredsjednik Sabora g. Vladimir Šeks i zastupnik g. Damir Kajin. SNH želi vjerovati da ta nes(p)retna epizoda ne odražava širi stav političke elite prema vrlo odgovornoj i teškoj novinarskoj profesiji. Možda je ona samo rezultat nepoznavanja stvarnog rada novinara.

Novinari, naime, rade i dok zastupnici govore. Rade i dok prikupljaju i provjeravaju podatke, tragaju za činjenicama, putuju na mjesta događaja, razgovaraju sa sugovornicima, čitaju materijale, preslušavaju snimke itd. Svaki je novinar u 17 godina rada napisao puno veću gomilu tekstova od pola metra visoke kolekcije fonograma g. Kajina – a za puno manju plaću od zastupničke.

Uz svo dužno poštovanje i uvažavanje Hrvatskoga sabora, tim su istupima navedeni zastupnici pokazali neprimjereno nepoznavanje rada i manjak osnovnog poštovanja prema novinarima koji svojim radom uspostavljaju nužnu vezu sabornice s javnošću koja ima pravo znati. U svakoj demokratskoj zemlji rad novinara uključuje i pravo na kritiku utemeljenu na činjenicama.

Nipodaštavanje i ušutkavanje novinara sa saborske govornice nije najbolji pravac za put u demokraciju. Bolju trasu može zacrtati nužna izmjena medijskog i radnog zakonodavstva kojim će se smanjiti masovni rad na crno u medijima, a i šire. Hoće li uvaženi saborski čelnici u tom smislu i vlasnicima medija uputiti koju riječ kritike – ili su im novinari dostatni dežurni krivci za sve?!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!