Novinari prijete štrakom

Nakon poziva na akciju Pet minuta gromoglasne tišine u povodu 3. svibnja Svjetskog dana slobode medija i press konferencija Sindikata novinara Hrvatske istoga je dana u pet minuta do podneva počela simboličnom šutnjom. Na njoj su predstavnici SNH i Hrvatskog novinarskog društva upozorili na sve lošiji položaj novinara, te su pozvali novinare da se organiziraju i odupru uništavanju profesije i srozavanju kvalitete medija.

"Zastrašivanje otkazima, višegodišnji rad na određeno vrijeme po mesec dana, rad na crno bez ugovora, rad bez plaće i doprinosa, rad u statusu tobožnjih samostalnih novinara (RPO) samo su neki od pritisaka na novinare koi rezultiraju srozavanjem profesionalnih standarda", izjavila je predsjednica SNH Gabrijela Galić. Ujedno je naglasila kako su poslodavci iskoristili krizu kao izgovor za pritisak na novinare pod kojim ih traže smanjenje plaće za 15 posto.

Zamjenik predsjednice SNH Marijan Belčić podsjetio je kako SNH već sedam godina pokušava ispregovarati i potpisati Kolektivni ugovor, te je najavio zaključenje te priče za predstojeću jesen. Tada bi novinari, rekao je, mogli krenuti i u štrajk.

"Nemamo više što izgubiti, o našim se problemima ne govori javno jer o položaju novinara ne žele u svojim medijima objavljivati informacije nominalni vlasnici medija, a još manje njihovi stvarni posjednici. Moramo, tek upozorenja radi, zamrznuti medijsku sliku Hrvatske na barem jedan dan", poručio je.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka podsjetio je i na fizičke napade i ubojstva novinara u Hrvatskoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!