Masovno otkazivanje ugovora honorarcima HRT-a

"U povodu iznenadnog masovnog otkazivanja suradnje honorarnim suradnicima Hrvatske radiotelevizije, Sindikat novinara Hrvatske ponovo upozorava na nedopustivo velik udio rada na crno u medijima. Taj se rad prikriva ugovorima o djelu i autorskom djelu, te tzv. RPO statusom kojim se honorarce sve češće prisiljava na upis u registar poreznih obveznika. Time se stječe formalno pokriće za raširenu praksu zakidanja medijskih suradnika za temeljna prava iz rada. Honorarni i RPO suradnici (koji su formalno samostalni poduzetnici!) svakodnevno u punom radnom vremenu rade u prostorijama i po nalogu poslodavca i na njegovim sredstvima, ne smiju surađivati s drugim medijima, a zakinuti su za osnovnu sigurnost ugovora o radu koja bi im pripadala s obzirom na način na koji rade za poslodavca.

Primjer honoraraca HRT-a drastičan je zbog broja suradnika, te brzine i bezobzirnosti kojom im se prekida višegodišnja suradnja na HRT-u. Sindikat novinara Hrvatske godinama je pokušavao riješiti pitanje stalnih honoraraca u medijima. Uz pomoć Državnog inspektorata tijekom godina postignuti su određeni uspjesi, i na HRT-u. Ali, težnja tvrtki za profitom, spremnost honorarnih suradnika da godinama rade ne pitajući za temeljna prava, nebriga državnih tijela da uvedu reda u područje rada – stvorilo je kombinaciju na štetu suradnka. Mnogi od njih i nakon niza godina svakodnevnog honorarnog rada nemaju ni jedne godine radnog staža.    

Osim što se honorarnim i drugim oblicima neformalnog rada zakidaju brojni suradnici u medijima (i drugim djelatnostima), zakida se i državni proračun, pa bi se nadležna državna tijela morala konačno pozabaviti tim problemom. Posebno je žalosno to što je uvođenjem tobožnjih samostalnih poduzetnika koji svakodnevno crnče u medijima i Državnom inspektoratu izbijena iz ruku mogućnost nadzora nad kršenjem radnog zakonodavstva.

Ako tvrdimo da pripadamo Europi, podsjećamo da je niz zemalja EU počeo priznavati nužna prava iz rada i tzv. neformalnim radnicima – primjerice pravo na otkazni rok, otpremninu, osnovno socijalno osiguranje. Bilo bi pošteno da i javna HRT svojim dugogodišnjim suradnicima prizna barem nešto od toga. A i u  pregovorima o nacionalnom kolektivnom ugovoru za novinare i radnike u medijima, poslodavci bi trebali prestati s praksom da automatski odbacuju obvezu da i stalnim honorarnim suradnicima priznaju nužna prava iz rada", stoji u priopćenju SNH koje potpisuje predsjednica Gabrijela Galić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!