Glas Istre – nema mjesta za sindikalce

 PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

 

Glas Istre – nema mjesta za sindikalce

 

 

U slučaju Glasa Istre radi o eklatantnom kršenju Zakona o radu koji jasno pruža zaštitu sindikalnim povjerenicima, ali u ovom je slučaju ta zaštita očito mrtvo slovo na papiru. Stoga pozivamo pravosuđe i inspekcije da reagiraju, ali i pučku pravobraniteljicu jer se ovdje radi o jednom vidu diskriminacije – predstavnika radnika. Ni ministrici kulture ne bi smjelo biti svejedno što se događa u medijima, važnom dijelu njezina resora – istaknuo je Anton Filić, predsjednik Sindikata novinara Hrvatske (SNH) na konferenciji za novinare održanoj zajedno s Hrvatskim novinarskim društvom (HND) u ponedjeljak, 3. srpnja zbog zabrinjavajućeg trenda učestalih otkaza novinarima i sindikalnim povjerenicima u dnevnom listu Glas Istre. Ako se situacija s kolegom Paulom Gregorovićem ne riješi na pozitivan način, najavio je mogućnost šireg prosvjeda pred Glasom Istre u Puli.

 

Hrvatsko novinarsko društvo je upozoravalo na ovakav scenarij već u trenutku kada je najavljena kupoprodaja Novog lista, Glasa Istre i Zadarskog lista, a tražili smo da o toj kupoprodaji raspravlja Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora tvrdeći da je riječ o politički-klijentelistički motiviranoj kupovini zbog koje će stradati novinari i ta tri medija. Tema nije nikada stavljena na dnevni red – rekao je Saša Leković, predsjednik HND.

 

Sindikalni povjerenici, koji bi trebali štititi radnike, u Glasu Istre nisu nimalo zaštićeni. Naprotiv, poslodavac ih obvezno stavlja na listu tehnološkog viška pa se sindikalna funkcija smatra izravnom kartom za otkaz, zbog čega se novinari više i ne usuđuju prihvatiti dužnosti povjerenika – naglasio je  Paulo Gregorović, novinar, glavni sindikalni povjerenik i jedini član Radničkog vijeća – koji upravo odrađuje otkazni rok kao najnoviji u nizu od pet sindikalnih povjerenika koji su dobili otkaz u posljednje tri godine. Ostalih četvoro su: Noel Mirković, Dubravka Blaško, Maša Jerin i Slaven Legović, među ukupno tridesetak radnika koji su u tom razdoblju dobili otkaz u Glasu Istre.

 

Zakon o radu, koji sindikalnim povjerenicima i članovima radničkog vijeća pruža određenu zaštitu, ne primjenjuje se u tom segmentu jer ni nakon tri godine ministar rada nije donio potrebne akte ni listu arbitara koji sudjeluju u postupku arbitraže u slučaju otkaza radničkim predstavnicima. Suglasnost na otkaz daje sud, pa je u slučaju Paula Gregorovića, u svibnju 2017. godine to učinio i Općinski sud u Puli. Dakle, sudovi daju suglasnost na otkaz predstavnicima radnika prema odredbama Zakona o radu iz 2009. godine koje su stavljene van snage prije tri godine.  

U odlukama Uprave Glasa Istre novine o otkazima sindikalnim povjerenicima i članu Radničkog vijeća već tri godine se ponavlja stav da su ti predstavnici radnika tehnološki višak. No, ubrzo po dostavljanju odluka o namjeri donošenja odluke o otkazu, Uprava Glasa Istre novine zapošljava nove radnike za obavljanje tih istih poslova koje su obavljali otpušteni radnici proglašeni tehnološkim viškom.

 

Novi radnici ne dobivaju ugovore o radu na neodređeno vrijeme, nego budu angažirani na određeno vrijeme, ili kao honorarni suradnici, ili putem agencije za zapošljavanje. Njihov je radni status izrazito nesiguran – honorarni suradnici uglavnom nemaju plaćene obvezne doprinose, a suradnici putem agencija rade za upola manje naknade od stalnih zaposlenika. Osim tih suradnika, zakinut je i državni proračun! 

 

Inspekcija rada u izvidu iz 2015. godine formalno nije našla ništa sporno u takvom postupanju poslodavca budući da su na poslove otpuštenih radnika angažirani suradnici u neformalnom odnosu, a ne putem ugovora o radu. Sindikat novinara Hrvatske će podnijeti novu prijavu u nadi da će predmet dobiti inspektor koji će ući u srž problema i objasniti kako radnik može dobiti zakonit otkaz kao tehnološki višak, a poslovi koje je svakodnevno obavljao traju i dalje – ali se za njihovo obavljanje umjesto otpuštenih radnika angažiraju vanjski suradnici.

 

Otkazivanjem ugovora o radu iskusnim novinarima i radničkim predstavnicima – nakladnici pokušavaju smanjiti troškove i riješiti se sindikalno organiziranih radnika, a angažiranjem suradnika u neformalnim oblicima rada zaobilaze Zakon o radu, dobivaju jeftinu radnu snagu i rješavaju se sindikata. Kako se to odražava na kvalitetu novina i potrebu javnosti za kvalitetnim i objektivnim informiranjem najbolje pokazuju podaci o padu prihoda od prodaje novina i marketinga.

 

 

Za Sindikat novinara Hrvatske:

Anton Filić, predsjednik

 

Za Hrvatsko novinarsko društvo:

Saša Leković, predsjednik

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!