Anton Filić: U teškoj smo situaciji

Poslodavci sve češće krše radna i socijalna prava medijskih radnika te Zakon o radu, upozorio je predsjednik Sindikata novinara Hrvatske Anton Filić na Skupštini SNH održanoj u subotu u Zagrebu. ‘Na djelu je i evidentno šikaniranje sindikalnih povjerenika te to treba riješiti u podružnicama kao i na razini samog sindikata’, kazao je Filić dodajući kako Sindikat vodi borbu i kako bi iznašao novac za sve veće troškove uzrokovane takvom situacijom. Naime, upozorio je da je SNH u teškoj financijskoj situaciji jer troškovi odvjetnika koji su neophodni članovima za ostvarivanje prava rastu. Tako je Sindikat, kazao je, lani završio godinu s 135 tisuća kuna minusa te da su najveći troškovi bili oni odvjetnički. Dodao je i kako se zbog krize sve teže naplaćuje članarina koja je inače glavni prihod SNH. No, istaknuo je i kako bi zaštita novinara i borba za očuvanje ranih mjesta trebala biti zajednička briga Sindikata I Hrvatskog novinarskog društva.

Nakon toga u raspravi mogli su se čuti i prijedlozi o ujedinjavanju s HND-om, međutim predsjednik te organizacije Zdenko Duka kazao je da svoju odluku o tome mora izreći Skupština HND-a, a da ujedinjavanje može ići u smislu podrške kada se radi o pregovaranju. Iznesen je i prijedlog da se SNH udruži u Sindikat medija i komunikacija u kojem bi bili i Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske, Samostalni sindikat radnika HRT i Sindikat odašiljača i veza s mogućnošću pristupanja drugih sindikata. No, Skupština je velikom većinom glasova odbila taj prijedlog.

Inače u subotu su zbog izmjena članka 35. Statuta SNH birani novi članovi Izvršnog odbora. Riječ je o četiri člana koji se biraju izravno iz redova delegata ostalih podružnica (Sindikat ima 13 članova IO-a od kojih je jedan predsjednik i ulazi u ‘kvotu’ 8 članova iz najvećih podružnica, a četvero iz ostalih podružnica). Izabrani članovi su: Josip Gamilec (Tiskara Zagreb), Mato Jerkić (Hrvatski radio Valpovština), Željko Kvačić (Hrvatski radio) te Kruno Petrinović (Gloria). Po isteku mandata birani su i novi članovi Nadzornog odbora te Statutarne komisije. U Nadzornom odboru su: Marta Meder (Večernji list), Dijana Pirjavec-Rameša (Edit) te Vlado Dažić (Hrvatski radio Karlovac). Članovi Statutarne komisije su: Snježana Črnjević, Nada Dmitrović Krištofić, Nenad Miculinić, Krešo Zubčić te Ivana Precetti Božičević.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!