27. Skupština Sindikata novinara Hrvatske: Filić ponovno izabran za predsjednika

Novinar Večernjeg lista Anton Filić u subotu je ponovno izabran za predsjednika Sindikata novinara Hrvatske (SNH) na izbornoj skupštini s koje je poručeno da će ta strukovna organizacija i dalje prozivati sve koji krše novinarska prava bez obzira dolaze li iz redova vlasti, vlasnika medija ili velikih korporacija koje nerijetko ucjenjuju medije kao glavni oglašivači.

Dužnost predsjednika jedinog novinarskog sindikata Filić obnaša od svibnja 2011. Za naredni četverogodišnji mandat nije imao protukandidata, a dobio je 33 glasa, od 34 nazočna člana skupštine.

Filić je najavio da će u drugom mandatu raditi na što bližoj suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom, kako bi te dvije udruge zajedno bili jača snaga na hrvatskom medijskom prostoru.

“Sindikalno udruživanje plod je stoljetne borbe radnika. Ne vidim razloga da se bojimo bilo koga. I štrajk je legitiman vid borbe koji koji se dugoročno može pokazati korisnim”, poručio je Filić.

Najavio je i rad na jačanju sindikalnog imidža prvenstveno među mladim novinarima, studentima novinarstva i honorarnim suradnicima, kao i nastavak pregovora za sklapanje nacionalnog kolektivnog ugovora koji su trenutno u fazi “iščekivanja boljih vremena”.

Stanje u većini medija i dalje vrlo loše

Iako je stanje u većini hrvatskih medijskih kuća vrlo loše, što se ogleda u brojnim otkazima, smanjenju plaća i drugih materijalnih prava ranije zajamčenih kolektivnim ugovorima, Filić je kao pozitivne lanjske rezultate sindikata istaknuo zaustavljanje bujanja rada u tzv. RPO sustavu te nekoliko uspješnih sindikalnih akcija podrške obespravljenim kolegama.

“Jedan od glavnih ciljeva i ubuduće će biti borba za svako radno mjesto i održanje svakog medija. Želimo uređenu državu, učinkovito pravosuđe i inspekciju rada, ali i transparentnost vlasništva u medijima”, kazao je Filić.

Kao pozitivan primjer istaknuo je i sklapanje kolektivnog ugovora u Hini koji je krajem ožujka potpisan na rok od četiri godine. U izvješću o radu SNH od prošlogodišnje skupštine istaknuto je da važeći kolektivni ugovor ima i HRT (na snazi do travnja 2016.), dok se pregovori vode u Jutarnjem listu, a pripremni dogovori u Večernjm listu.

“S obzirom na opće stanje u zemlji, u novim kolektivnim ugovorima definirani su dobri uvjeti rada i materijalna prava radnika. Između ostalog, zadržan je dodatak od 0,5 posto za minuli rad, što je važno i može poslužiti kao dobar argument podružnicama u ostalim medijima gdje poslodavci sve agresivnije nastoje ukinuti taj dodatak koji je zapravo skromna naknada radnicima za povećanu stručnost stečenu tijekom godina rada u struci i jedino jamstvo da nakon završenog radnog vijeka neće ostati na početničkoj plaći”, stoji se u izvješću.

Najgorim poslodavcem u medijima na skupštini je ponovno proglašen vlasnik Glasa Istre, Novog lista i Zadarskog lista Albert Faggian koji je tu titulu, kako je istaknuto, “obranio” uz pomoć pravosuđa i banaka. Najbolji medijski poslodavac ni ove godne nije proglašen.

(Hina)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031