Apel Europskom parlamentu: Dajte radnicima zakonsku mogućnost da se isključe!

Europska federacija novinara (EFJ) potpisala je zajedno s Europskom konfederacijom sindikata (ETUC) i Europskom federacijom sindikata (ETUF) pismo zastupnicama i zastupnicima u Europskom parlamentu tražeći da odbiju amandman na prijedlog EU direktive o pravu na isključenje.

Radnici u Europi imaju puno poteškoća kada je u pitanju osiguravanje prava na isključivanje i nedostupnost poslodavcu u slobodno vrijeme, a ETUC i ETUF pozivaju Komisiju da brzo iznese prijedlog Direktive.

Danas će u Europskom parlamentu biti uloženi amandmani na izvješće o pravu na isključenje. Amandmanom br. 2 namjerava se posebno uvjetovati pravnu inicijativu Europske komisije o pravu radnika da se isključi s provedbom autonomnog okvirnog sporazuma o digitalizaciji.

EFJ i partneri zatražili su od Parlamenta da odbije amandman jer smatraju da on pogrešno interpretira obveze i legislativne mogućnosti Europske komisije.

Kao razloge za odbacivanje amandmana navode:

Amandman predviđa trogodišnju odgodu prije nego što Komisija poduzme bilo kakvu zakonodavnu akciju. To je neprihvatljivo. Radnici se trenutno suočavaju s problemom i trebaju rješenja.

Autonomni okvirni sporazum sociajalnih partnera o digitalizaciji ne uspostavlja pravo na isključenje. Pruža tek okvir za pregovaranje koji predviđa kako tvrtke mogu osigurati radnicima pravo na isključivanje/uključivanje.

Amandman stvara opasnost da i ostali elementi uključeni u autonomni sporazum o digitalizaciji trpe zbog kašnjenja u zakonskoj zaštiti prava radnika, na primjer oni koji se bave sudjelovanjem radnika u upravljanju promjenama, pravima radnika na osposobljavanje, zaštitu od nadzora na radnom mjestu i transparentnosti kod korištenja umjetne inteligencije.

Europski parlament nije nadležan tumačiti odredbe Ugovora o europskom socijalnom dijalogu i o autonomnom sporazumu socijalnih partnera.

Ovim se amandmanom stvara opasan presedan koji će potkopati ETUC i sposobnost europskih socijalnih partnera za pregovaranje i sklapanje europskog autonomnog sporazuma u budućnosti, ako postojanje i provedba tog autonomnog sporazuma znači da Komisija ne može poduzeti zakonodavne mjere u sljedeće tri godine.

ETUC i ETUF pozivaju Parlament da odbije prihvaćanje izvješća ako se štetni amandman ne odbije.

Ostali europski socijalni partneri i Europska komisija obaviješteni su o ovom neprimjerenom i neprihvatljivom tumačenju odredbi Ugovora i zahtjevu ETUC-a za uklanjanje amandmana prije glasovanja.

Od iznimne je važnosti da se molba ETUC-a i ETUF-a shvati ozbiljno, ističu sindikati u pismu zastupnicama i zastupnicima u Europskom parlamentu. Sindikat novinara Hrvatske pridružuje se zahtjevima EFJ-a, ETUC-a i ETUF-a jer svi mi iz novinarske branše itekako znamo koliko je luksuz u današnje vrijeme isključiti se od posla i dopustiti sebi predah.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!