APEL BJELORUSIJI: Prestanite progoniti novinarke i novinare

S velikom moralnom i profesionalnom obvezom odazivamo se pozivu Bjeloruskog društva novinara (BAJ) i pridružujemo se njihovom zahtjevu za hitnim oslobađanjem 11 bjeloruskih novinarki i novinara.

Novinarke Belsata Catarina Andreeva i Darja Chulkova iza rešetaka su gotovo tri mjeseca, od 15. studenog. Privedene su dok su izvještavale uživo tijekom prosvjeda na kojem je policija nasilno tjerala ljude u Minsku.

Nad glavom im visi optužnica da su aktivno sudjelovale, pa čak i vodile “grupne akcije koje grubo krše javni red” uz pomoć izravnog prijenosa, što je rezultiralo poremećajem u javnom prijevozu. Prijeti im do 3 godine zatvora.

BAJ podsjeća da su bjeloruske vlasti 2020. godine 477 puta uhitile novinare, 62 novinara su bila izložena nasilju, zatvoreno je 50 medija, a novinari su proveli 1.200 dana u zatvoru.

Ta se represija pojačala 2021. kaznenim progonom devet novinara i medijskih djelatnika ”, rekao je predsjednik BAJ-a Andrej Bastunets. “Prijeti im duga zatvorska kazna pod politički motiviranim optužbama”, upozorio je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031