Anketa Safety4Journalists – recite svoje mišljenje!

ARMANDO BABANI / AFP i unsplash.com

Europska federacija novinara (EFJ) pokrenula je Europsko istraživanje kao dio šire kampanje za osiguravanje sigurnijeg i zdravije radnog okoliša za novinarke i novinare.

“Sigurnost novinara posljednjih je godina u središtu pozornosti jer je sve više napada na novinare , koji ponekad čak rezultiraju i smrtnim ishodima”, rekao je Ricardo Gutiérrez , glavni tajnik EFJ-a.
„Dobrobit i sigurnost novinara dugo su zanemarivani u potrazi za brzim vijestima . Vrijeme je da ispunimo svoju dužnost i brinemo o fizičkom i mentalnom zdravlju novinara. “

Novinari često riskiraju i stavljaju vlastito zdravlje ispred sigurnosti. Iako bi i novinari trebali biti svjesni rizika koji preuzimaju, poslodavci u medijima imaju glavnu ulogu u pružanju sigurnog  okruženja za novinare i pomognu im da se zaštite uz pomoć sveobuhvatnih sigurnosnih mjera i politika.

U tom kontekstu, istraživanje ima za cilj istražiti kako novinari doživljavaju prijetnje sigurnosti i zaštiti zdravlja i koje mjere smatraju učinkovitima u ublažavanju tih prijetnji, kao i uloge i odgovornost poslodavaca u medijima i novinarskih organizacija . Istraživanje će biti distribuirano svim novinarima u Europi. EFJ poziva sve novinarke i novinare da odgovore na anketu.

„Zabluda da„ uz posao idu i rizici“ nije prihvatljiva. Trebali bismo poduzeti mjere prije nego što se novinarima dogodi nešto loše poput mnogih koji su život izgubili obavljajući novinarski posao. Svi smo dužni stvoriti sigurno okruženje za naše novinare ”, naglasio je Gutiérrez.

Rezultati ankete analizirat će se i koristiti za mapiranje zdravstvenih i sigurnosnih potreba novinara. Na kraju će rezultirati tečajevima za sigurnost koji će tijekom projekta osmisliti  EFJ i njegove partnerske organizacije, među kojima je i Sindikat novinara Hrvatske.

Kao dio projekta koji sufinancira Europska komisija, EFJ će razviti mrežnu platformu za procjenu rizika, besplatan alat za novinare kojim će sami moći procijeniti rizik na zadatku. Niz mrežnih modula koji sadrže savjete stručnjaka za sigurnost i praktične savjete o uobičajenim sigurnosnim izazovima ( izvještavanje s  prosvjeda, istraživačko novinarstvo, seksualno uznemiravanje, digitalna sigurnost, mentalno zdravlje) bit će na raspolaganju novinarkama i novinarima.

Za više informacija o projektu posjetite stranicu projekta.

Istraživanje je dostupno na engleskom, francuskom, njemačkom i hrvatskom jeziku. Ograničeno je za novinare u Europi (uključujući zemlje Vijeća Europe). Kliknite  poveznice da biste poslali svoj odgovor.

Hrvatska verzija

Engleska verzija  

Njemačka verzija 

Francuska verzija bit će uskoro dostupna. 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!