Američki novinar Brent Renaud ubijen je u Ukrajini

Izvor: Brent Renaud, Facebook.

Nagrađivani američki novinar Brent Renaud, ubijen je danas u Irpinu. Ukrajinska policija rekla je da je bio na meti ruskih vojnika. Još dvoje novinara je ozlijeđeno i prevezeno u bolnicu. To je prva prijavljena smrt stranog novinara koji je pratio rat u Ukrajini. Međunarodna i Europska novinarska federacija (IFJ-EFJ) osuđuju ubojstvo i pozivaju da se ubojice privedu pravdi.

Brent Renaud, 50, bio je novinar i redatelj dokumentarnih filmova živio je i radio u New Yorku i Little Rocku u Arkansasu. Njegovi filmski i televizijski projekti pokrivali su ratove u Iraku i Afganistanu, potres na Haitiju, politička previranja u Egiptu i Libiji, borbu za Mosul, ekstremizam u Africi, nasilje kartela u Meksiku i izbjegličku krizu mladih u Srednjoj Americi. Prije toga radio je za New York Times.

Jedan od ozlijeđenih novinara, Juan Arredondo , bio je s Brentom Renaudom kada je na njih pucano: “Prešli smo jedan od prvih mostova u Irpinu, išli smo snimati izbjeglice kako odlaze, i sjeli smo u auto”, rekao je u video objavljen na Twitteru . “Netko se ponudio da nas odveze na drugi most i mi smo prešli punkt, a oni su počeli pucati na nas. Vozač okrenuo, a oni su nastavili pucati; bilo nas je dvoje. Moj prijatelj Brent Renaud, i on je upucan i ostavljen… Vidio sam kako su ga pogodili u vrat.”

Vijest dolazi manje od dva tjedna nakon što je ukrajinski novinar Yevheniy Sakun , snimatelj ukrajinskog televizijskog kanala LIVE, ubijen kada je granatiranjem pogođena zgrada u blizini TV tornja u Kijevu. 

26. veljače, dva danska novinara također su zadobila rane od vatrenog oružja nakon što su nepoznati naoružani napadači gađali njihov automobil u Ukrajini. 

28. veljače, britanska televizijska ekipa za Sky News upala je u zasjedu dok je izvještavala o ratu u Ukrajini. Unatoč tome što su vikali da su novinari, na njih su pucali: metak je pogodio glavnog dopisnika Stuarta Ramsaya u donji dio leđa, dok je snimatelj Richie Mockler  dobio dva metka u pancirku.

Nekoliko dana kasnije, 6. ožujka, švicarski novinar Guillaume Briquet  ranjen je iz vatrenog oružja u regiji Mykolayiv, na jugu Ukrajine.

“Šokirani smo sve većim brojem napada na novinare koji pokušavaju izvještavati o ratu u Ukrajini”, rekao je glavni tajnik IFJ-a Anthony Bellanger . “Smrt novinara Brenta Renauda i Yevheniya Sakuna ne može proći nekažnjeno. Vlasti moraju učiniti sve što je u njihovoj moći da se identificiraju počinitelji ovih ratnih zločina.”

“Ovi sustavni napadi na novinare i drugi ratni zločini zahtijevaju snažan odgovor međunarodne zajednice”, dodao je glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez . EFJ još jednom poziva na uspostavu posebnog međunarodnog suda za ove ratne zločine počinjene u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu. Ova ubilačka spirala se mora zaustaviti!”.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!