“Ubiti novinara i izvući se znači ubiti demokraciju” – pridružite se kampanji IFJ-a i pomozite privesti zločince pravdi

Govoriti o nekažnjavanju zločina nad novinarima znači govoriti o nepravdi, šutnji i institucionalnom sudioništvu s ubojicama. Govoriti o nekažnjavanju zločina znači govoriti o korupciji, o slučajevima koji ostaju neprijavljeni, strahu, cenzuri i o obiteljima bez odštete. Nekažnjeni zločin dogodi se i kada oni koji su postavili bombu pod auto novinarke ostanu sjediti u institucijama države ili u upravnim odborima velikih tvrtki, piše Međunarodna federacija novinara (IFJ).

Uoči Međunarodnog dana za okončanje nekažnjivosti zločina protiv novinara 2. studenoga, IFJ osuđuje činjenicu da je samo jedan od 10 zločina nad medijskim radnicima istražen i što nisu razotkrivene one zemlje koje ne istražuju zločine protiv novinara i ne pružaju pravdu. “Praksa nekažnjavanja zločina vlada i samo zajedničkim podizanjem naših glasova možemo ovu situaciju promijeniti”, poziva IFJ.

Ove godine poseban je naglasak na pet zemalja: Filipine, Somaliju, Peru, Palestinu i Ukrajinu.

1 od 10 ubojstava medijskih radnika kažnjeno

Prema podacima IFJ-a, u posljednjih 10 godina ubijeno je 1.064 novinara. Do sada u 2019. ubijeno ih je 30. Međutim, suprotno uvriježenom mišljenju, velika većina ovih ubojstava ne događa se u ratnim zonama, već na ulici ili kod kuće i usred dana. Štoviše, prema UNESCO-u, 93% žrtava bili su lokalni novinari. Kada ste novinar, odlazak po djecu u školu može biti opasniji od izvještavanja iz ratne zone.

Ovim hladnokrvnim ubojstvima želi se skriti istina i terorizirati one koji se usude istinu otkriti. Ta ubojstva ne samo da prekidaju život novinara; ona također ukidaju temeljno pravo ljudi da budu informirani i znaju istinu. “Ubiti novinara i izvući se znači ubiti demokraciju”, stoji u poruci IFJ-a.

Što možete učiniti

Međunarodna federacija novinara poziva sve na zajedničko dizanje glasa i inzistiranje na istini. IFJ tako kroz studeni planira nastaviti lobiranje za međunarodnu Konvencije o sprječavanju nekažnjavanja zločina protiv novinara, pozivati i druge međunarodne organizacije da im se pridruže, medijski izvještavati o ovom pitanju, a pozivaju i sve vas da se priključite akciji.

Predlažu tako da pišete svojoj ili vladama drugih zemalja zahtijevajući odgovornost za počinjene zločine protiv novinara, a na njihovim stranicama dostupni su i obrasci pisama za nekoliko zemalja.

Predlažu  i organiziranje prosvjeda, odavanja počasti ubijenim novinarima i medijsko praćenje kampanje 2. i 23 studenoga. Pozvali su i one kojima je najteže, obitelji koje su ostale iza ubijenih novinarki i novinara, podijele svoja razmišljanja zašto je važno osigurati pravdu.

Pozvali su i sindikate da se uključe u kampanju. Sindikat novinara Hrvatske prihvatio je taj poziv.

Međunarodni dan za okončanje nekažnjivosti zločina protiv novinara usvojen je 2013. godine i obilježava obljetnicu ubojstva dvojice novinara RFI-a, Ghislaine Dupont i Clauda Verlona, ubijenih 2013. u Kidalu, Mali. Dan UN-a dolazi prije drugog važnog datuma , 23. studenoga, kojim se obilježava pokolj Maguindanaoa 2009. na Filipinima kada su u jednom najsmrtonosnijem napadu na medije život izgubila najmanje 32 novinara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!