Kako sindikati mogu pomoći novinarima u izazovnim vremenima

U Solunu se održava završna konferencija Europske federacije novinara o upravljanju promjenama u medijima. Među hrvatskim predstavnicima su Ante Pavić iz Hrvatskog novinarskog društva i predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever.

Na početku konferencije predstavljeni su rezultati projekta EFJ-a “Experts visit exchanges” u sklopu kojeg je i predsjednik Europske federacije novinara Mogens Blicher Bjerregård boravio u Zagrebu.

Podsjećamo, prvog dana na tribini “Novinarstvo ne damo – koliko i za koliko radimo” razgovaralo se o brojnim problemima u hrvatskom novinarstvu. Od činjenice da se ne primjenjuju zakonske odredbe kojima se mogu bolje zaštiti radna prava novinara – poput mogućnosti sklapanja kolektivnih ugovora, do pada medijskih sloboda u posljednjih nekoliko godina od ulaska Hrvatske u EU.

Drugog dana održana je radionica o kolektivnom pregovaranju koja je bila vrlo korisna jer su kolege predsjednika EFJ-a upoznali s konkretnim problemima u medijima i zajedno smo pokušali pronaći moguće rješenje.

U nastavku prvog dana konferencije u Solunu kolega iz Turske Mustafa Kuleli moderirao je raspravu o budućnosti sindikata novinara i perspektivama za mlade. Viktoria Papp Nagy govorila je o radu ETUC odjela za mlade i objasnila da sindikat nije aparat za kavu u koji ubaciš kovanice i dobiješ vruću čokoladu, ali da sindikat otvara mogućnosti sudjelovanja u donošenju odluka važnih za naš posao.

U raspravi su sudjelovali studenti sa Sveučilišta Aristotel i objasnili su da mladima treba bolje pojasniti ulogu sindikata. Raspravljalo se o prilagodbi prezentacije rada sindikata novom vremenu i Viktorija Papp Nagyi je vrlo kratko i jasno objasnila – ako mladi sve protrebne informacije uzimaju s pametnog telefona onda sve informacije o sindikatu moraju biti na pametnom telefonu. No, na pitanje kolege Kulelija koliko organizacija prisutnih na skupu ima Instagram profil samo 50 % je dignulo ruku (mi imamo – zapratite nas!)

Na panelu “Poslovni modeli i trendovi u novinarstvu” Alexandra Borchardt iz Reutersovog instituta za novinarstvo prezentirala je rezultate istraživanja koje pokazuje kako je novinarstvo sve manje poželjno zanimanje iako nadu daje podatak da jos uvijek ima određen broj mladih koji se odlučuju za taj posao zbog želje za promjenom stvari na bolje. No, da je trend svakako nepovoljan pokazuje podatak da je čak 50 svjetskih čelnika u prošloj godini upotrijebilo izraz “fake news” kako bi omalovažili novinarski rad.

U dijelu konferencije o zakonskoj zaštiti za freelancere saznali smo koliko su daleko kolege u Europi dogurali u pokušaju da zaštite slobodnjake. I u Hrvatskoj su kolege freelanceri u vjerojatno najtežoj situaciji pa će europska iskustva pomoći da i ovdje pokrenemo neke promjene na bolje.

Kolegica Marijana Camović iz Crne Gore govorila je na panelu “Kako iskoristiti zajedničke akcije i kampanje za poboljšanje radnih prava novinara” o osnivanju Sindikata medija Crne Gore i uspješnom završetku kolektivnog pregovaranja u javnom servisu.

Andy Smith iz National Union of Journalist iz Londona govorio je o uključivanju mladih u rad sindikata, a zajednički zaključak je da se mlade mora uključiti jednostavno tako da ih se uključi – ali i u rad upravljačkih tijela sindikata.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!