NE špijuniranju novinara

Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP
Dok se pregovori o Europskom zakonu o slobodi medija (EMFA) bliže kraju, Europska federacija novinara supotpisala je pismo kreatorima politika pozivajući na poštovanje međunarodnih standarda o zaštiti novinarskih izvora (članak 4. ).  Postoji opasnost da se zaštitu izvora, koju Europski sud za ljudska prava (ECHR) smatra osnovnim uvjetom za slobodu tiska, oslabi. Potpisnici su zabrinuti zbog zastrašujućeg učinka  ako konačni tekst zadrži stavak o odgovornostima država članica u pogledu nacionalne sigurnosti i postavi uvjete za otkrivanje izvora.
U rujnu 2023. 500 novinara potpisalo je pismo u kojem poziva Europski parlament da uvede apsolutnu zabranu nadzora novinara putem špijunskog softvera. Dok je Europski parlament dodao opsežne zaštitne mjere o uvjetima pod kojima bi nadzor mogao biti dopušten,  Vijeće EU-a je zahtijevalo da odredbe EU-a koje štite novinare budu “bez prejudiciranja odgovornosti članica država za zaštitu nacionalne sigurnosti.”“Stoga pozivamo na vašu podršku usvajanju čvrste formulacije u konačnoj verziji EMFA-e koja bi osigurala visoku razinu novinarske zaštite i priznala uvjete prema ECHR-u i sudskoj praksi pod kojima se miješanje u slobode novinara može biti opravdano, posebice zahtjev za prethodnim nalogom neovisnog i nepristranog sudskog tijela. Ključno je da se isti uvjeti primjenjuju u slučaju miješanja na temelju nacionalne sigurnosti.” naglašava se u pismu.Predsjednica EFJ- a Maja Sever izjavila je: “Za novinare je članak 4. najvažniji članak s izvornom idejom zaštite novinarskih izvora i davanja pravne sigurnosti novinarima i medijima. Zašto stavljati klauzulu nacionalne sigurnosti u Zakon o zaštiti slobode medija, kada svi znamo da se nacionalnom sigurnošću bavi na nacionalnoj razini? Ovo je neliberalan pristup.”
29. studenog na trijalogu između Europskog parlamenta i Vijeća s Europskom komisijom postignut je gotovo dogovor o svim ostalim člancima. Sljedeći trijalog će se održati 15. prosinca i bit će usredotočen na najkontroverzniji članak 4. Trebao bi rezultirati političkim dogovorom između tri institucije EU-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031