SNH domaćin treninga za trenere o rodnoj ravnopravnosti

Tijekom vikenda Sindikat novinara Hrvatske bio je domaćin treninga za trenere o rodnoj ravnopravnosti pri izvještavanju u medijima.

Projekt Rewriting the story pod vodstvom IFJ-a, koji financira EU, doveo je u Zagreb kolegice iz cijele Europe, a kao predstavnik SNH i budući trener sudjelovao je naš član Zoran Pehar.

Novoobučene trenerice i trener sada će provesti vlastite nacionalne treninge za kolegice i kolege koristeći nove vještine i novorazvijeni set alata koji je osmišljen posebno za obuku u okviru projekta.

“Spominjanje obiteljskog statusa političarke, a da nema objektivnog opravdanja da se ta informacija spomene automatski tu priču svrstava u kategoriju rodne pristranosti”, navela je kao jedan od primjera s kakvim se sve predrasudama susreću žene u politici trenerica IFJ-a Marie Palmer na kraju drugog dana treninga za novinare o portretiranju političarki kroz rodnu optiku.

Radeći s novinarkama i novinarima koji su svakodnevno na terenu, urednicama i urednicima, novinarskim sindikatima i udrugama, stručnjacima za rodna pitanja, medijskim samoregulacijskim tijelima, ženama aktivnim u političkom životu, akademicima i, što je najvažnije, sljedećom generacijom medijskih profesionalki i profesionalaca, projekt Rewriting the Story nastoji pokrenuti reforme u europskim medijima s obzirom na kulturu, politike i procese redakcija koje poboljšavaju profesionalno razumijevanje i prakse u pogledu rodnog prikazivanja žena i muškaraca u političkom i javnom životu.

Uz trening Zagrebu, vikend ranije isti je trening održan u Cipru. Za oba su razvijeni prilagođeni moduli obuke trenera. Sindikat novinara iz Cipra i Sindikat novinara Hrvatske, kao članovi IFJ-a, bili su domaćini treninga kao pridruženi partneri u projektu.

“Ovi treninzi bili su korisni jer su budućim trenericama i trenerima pružili posebne alate za obuku drugih”, rekla je Nisrine Salameh, međunarodna službenica IFJ-a koja koordinira projekt. “Ovaj projekt prilika je za članove IFJ-a da izgrade internu podršku za obuku koja se može koristiti u budućnosti za jačanje kapaciteta članica i članova sindikata u izvještavanju o političkim vijestima kroz rodnu perspektivu. Nadamo se da ćemo osposobiti 400 novinara diljem Europske unije prije lipnja 2024.”, zaključila je.

“Jedan od najvažnijih alata koji je predstavljen polaznicama i polaznicima bilo je pravilo reverzibilnosti, prema kojem bi novinarke i novinari političarkama trebali postavljati samo pitanja koja bi postavljali i političarima. Ovo je pravilo jednostavno za korištenje i izvrstan je alat za borbu protiv rodnih stereotipa u vijestima”, rekla je stručnjakinja za rodna pitanja IFJ-a Pamela Morinière. “Uvjerena sam da ova obuka može napraviti razliku u političkom izvještavanju jačanjem novinarske etike i nadam se da će mnogi drugi centri i škole za obuku novinarki i novinara koristiti naše module obuke”, dodala je.

Moduli obuke sastoje se od šest ključnih komponenti koje se odnose na izvještavanje o politici kroz rodnu perspektivu i bit će dostupni u nadolazećim tjednima, besplatno, svim trenerima novinara diljem svijeta.

Projekt je financiran iz EU fondova. Vodi ga konzorcij na čijem je čelu IFJ, a pridruženi partneri su članovi IFJ-a Sindikat novinara iz Cipra i Sindikat novinara Hrvatske. Partneri na projektu su Sveučilište u Padovi i COPEAM (Konferencija mediteranskih audiovizualnih operatera).

Uskoro donosimo i više detalja o održavanju dva nacionalna treninga u Hrvatskoj i kako se prijaviti!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!