Dan žena: nejednakost raste u Covid krizi

Na Međunarodni dan žena, Europska federacija novinara (EFJ) poziva vlade i poslodavce na energičnije poteze kako bi se  poboljšala ravnopravnost jer je Covid- kriza  produbila nejednakost između žena i muškaraca.

Članovi stručnih skupina EFJ-a za radnička prava i slobodne novinare analizirali su radne uvjete novinara tijekom pandemije i zaključili da lockdown i rad od kuće ima puno veći utjecaj na novinarke, nego na njihove muške kolege.

Prema istraživanju zaklade Hans-Böckler u Njemačkoj, žene troše 1,7 sati više na obavljanje obiteljskih obveza, jer muškarci rade dulje u uredu od kuće. „Za žene rad od kuće često znači da zbog obiteljskih obaveza imaju manje vremena za svoje profesionalne kontakte. Zbog toga gube u položaj u timovima i važnim kontaktima za karijeru ”, rekla je Andrea Roth, predsjednica skupine stručnjaka za radna prava (LAREG).

Možda se čini da rad na daljinu nudi priliku za postizanje bolje ravnoteže između poslovnog i privatnog života. U stvarnosti je to pogoršalo položaj žena jer se često brinu i o kućanskim poslovima i o djeci.

S radom od kuće i svime što se događa na društvenim mrežama, novinarke su posebno izložene riziku, jer  su izložene prijetnjama, uvredama i pritiscima.  Porast tih napada vidljiv je u brojnim izvješćima i anketama.

Primjerice, istraživanje koje su krajem 2020. godine proveli UNESCO i Međunarodni centar za novinare (ICFJ) pokazalo je da je 73% žena novinarki doživjelo nasilje na mrežama. Internetski napadi često imaju posljedice i izvan mreže: 20% ispitanika reklo je da su napadnuti ili zlostavljani u svakodnevnom životu, a napadi su povezani s prethodnim internetskim nasiljem.

Na današnji dan EFJ zahtijeva da institucije EU, vlade i organizacije poslodavaca poboljšaju sljedeća područja:

  • jednake plaća
  • financijska potporu radnicama
  • veće naknade za nezaposlene npr. kao naknadu za gubitak plaće zbog Covid krize
  • više kredita za brigu o djeci i mirovinu za 2020. i 2021. godinu
  • trening o digitalnim vještinama (uključen u planove oporavka)
  • financiranje obuke o radnom zakonodavstvu i uvjetima koja uključuje nejednakosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031