Podrška kolegici Anji Kožul

Kolegica, novinarka tjednika Novosti, naša članica Anja Kožul ovih je dana izložena prijetnjama, uvredama i napadima iz Srbije zbog teksta koji je objavljen u Novostima 1. prosinca pod naslovom “Od islamofoba do državnog funkcionera” u kojem piše o Arnaudu Gouillonu, bivšem pripadniku francuske ekstremno desne islamofobne organizacije koji je imenovan na čelo Uprave za suradnju s dijasporom i Srbima u regiji.

Napadi na kolegicu Kožul krenuli su od Dragoslava Bokana, osnivač zloglasne srpske paravojne postrojbe “Beli orlovi”, koja je počinila ratne zločine na području Hrvatske i Bosne Hercegovine. Na društvenim mrežama Bokun poziva svoje pristaše: „Zauvek zapamtite njezino lice i nemojte joj dozvoliti da glumi Srpkinju posle ovoga. Ona je naš neprijatelj, izrod i izdajnik, onaj najbedniji – što za šaku kuna radi sve što joj kažu, u svim pozama i kad god se ćefne njenim gazdama iz šahovničarske kvazi države”.  Nakon toga uslijedile su brojne odvratne uvrede i prijetnje.

A progon Anje Kožul nastavljen je u  beogradskim Večernje novosti sramotnim huškačkim tekstom pod naslovom “Ima li Srba u SNV-u” autora Filipa Rodića u kojem se među ostalim optužuje Novosti da su glasilo hrvatskih ekstremista.

Kampanji se priključio tabloid Kurir.

Kolegici Anji Kožul ovakvom divljačkom reakcijom ugrožena je sigurnost u prvom redu i smatramo da bi se i državne institucije trebale uključiti u njezinu zaštitu. Napominjemo da nije slučajna ni činjenica da je ovaj put za metu izabrana jedna mlada novinarka, kao što je često primjer kad se računa na manju osobnu i općedruštvenu zaštićenost izabrane mete. Pozivamo novinarske organizacije u Srbiji da iskažu podršku napadnutoj kolegici. Također, inzistiramo na tome da se institucije države Srbije aktivno zauzmu oko suzbijanja ovog i sličnih nedjela, kao i državne vlasti Hrvatske da preuzmu svoj dio odgovornosti u zaštiti svih svojih građana i novinara.

Ovo je primjer pokušaja ušutkavanja slobodnog novinarstva, zastrašivanje i ugrožavanje prava na rad. Sindikat novinara Hrvatske, kojeg je kolegica članica, poduzet će sve da joj pomogne i da je zaštiti.

Povrh svega želimo naglasiti da Sindikat novinara Hrvatske ne pristaje na izdvajanje i prozivanje svojih članova, te ostalih novinara i medijskih radnika, po nacionalnosti i drugim sličnim kulturno-identitetskim odrednicama. Naši članovi i kolege imaju punu i nepodijeljenu podršku ove organizacije u svom javnom radu na opću dobrobit, a bez obzira na njihova etnička opredjeljenja, te su nam u tom pogledu svi isti. Baš onako kao što isto tretiramo i huškače, pa bili oni iz Hrvatske, Srbije ili Francuske.

Sindikat novinara Hrvatske

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!