SRETAN VAM PRAZNIK RADA

Bit će ovo još jedan Praznik rada koji će mnogi novinari provesti radno. No ovaj će biti jedan od onih koji će kolege odraditi ne znajući hoće li im plaća biti  manja ili će sljedeći mjesec ostati bez posla.

Mnogi honorarci i freelanceri  već su ostali bez radnih zadataka i nemaju razloga za slavlje.

I sve se to događa u vrijeme kada  novinari  izlažu vlastito zdravlje kako bi informirali javnost. I ne treba nam nitko zbog toga pljeskati, to nam je posao, ali minimum solidarnosti bio bi da se radnicima koji pune novinske stupce, internetske portale, televizijski i radijski eter taj rad i pošteno plati. No, neki su  dobili samo jednokratnu masku i smanjenu plaću.

Uoči 1. maja Praznika rada, objavljen je popis poslodavaca kojima su odobrene potpore za očuvanje radnih mjesta. Prigodno se potvrdilo da su radnici prvi na udaru i kad država pomaže poslodavcima. Naš sektor nije ostao doma, ni u potresu, ni u epidemiji. Kod nekih od poslodavaca kojima je država pomogla, novinari ne rade u smanjenom obujmu te se svakodnevno, od početka izvanrednog stanja, izlažu opasnosti. Novinarke i novinari, snimatelji, fotoreporteri i kolege koji svakodnevno rade na medijskim zadacima u ovoj krizi pokazali su koliko su društveno važni i vrijedni novinarski poslovi. Pritom su mediji nastavili i u ovim izvanrednim uvjetima biti korektiv vlasti, i bez obzira na neprekidne napade, upozoravali su na propuste ili netransparentne postupke, pa su i u ovoj krizi neke od njih uspjeli zaustaviti. Jer to je novinarstvo. Svakodnevno revno prenošenje točnih i pravovremenih informacija kao najširu posljedicu ima spašavanje tuđih života. Naš posao je takav da mi nismo mogli ostati doma. Kao nagradu, neki od poslodavaca koji su dobili pomoć države, svejedno su snižavali plaće radnicima i otkazivali suradnje honorarnim suradnicima.

Usprkos brojnim upozorenjima upućenima Vladi da distribuciju sredstava javnog proračuna treba  osigurati na način da se poslodavcima strogo propiše kako smiju trošiti javne novce, te da ih smiju utrošiti samo na svoje radnike, do toga nije došlo. Tako nam se još jednom i na ovaj Praznik rada  razotkriva antiradnička politika  Izvrnuta logika vladajućih političkih elita hoće nas uvjeriti da je nebo žuto, a sunce plavo. Naš je posao da tu logiku vratimo u njezino prirodno stanje. Solidarnost je naše prirodno stanje. Pošteni i odgovorni trebali bi biti  političari i poslodavci. I to ne bi trebalo biti pitanje volje, nego slova zakona opravdano logikom raspodjele sredstava naših radničkih poreza.

Sredstva poreznih obveznika moraju se usmjeriti isključivo u plaće i druga primanja radnika. Poslodavac ne može i ne smije zadirati u plaće nižih razina.

U danima krize kada se svi pozivaju na solidarnost i odgovornost, solidarnost valja pokazati na djelu

Danas obilježavamo dan kada su ljudi ubijani da bi imali 8-satni radni dan i žestoko se borili za dostojanstvo i prava koja danas uživamo,  nastavljamo borbu za radnička prava i dostojanstven i pravedno plaćen rad.

Solidarno vam želimo sretan Praznik rada.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031